Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Romans - 081 (Greetings from Paul’s fellow Workers)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- ENGLISH -- French -- Georgian -- Greek? -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ROMALILAR - RAB Doğruluğumuzdur!
Elçi Pavlusun Romalılara Mektubu
3. BÖLÜME EK ROMA KİLİSESİNDEKİ LİDERLER İÇİN, PAVLUS’UN KARAKTERİYLE İLGİLİ ÖZEL RAPOR (Romalılar 15:14 – 16:27)

7. Pavlus’un İş Arkadaşlarına Selamları (Romalılar 16:21-24)


ROMALILAR 16:21-24
21 Emektaşım Timoteos, soydaşlarımdan Lukius, Yason ve Sosipater size selam ederler. 22 Mektubu yazıya geçiren ben Tertius, Rabbe ait biri olarak size selamlarımı gönderirim. 23-24 Bana ve bütün inanlılar topluluğuna konukseverlik eden Gayus size selam eder. Kent haznedarı Erastus’un ve Kuartus kardeşin size selamları var.

Pavlus’u nadiren yalnız görüyoruz. Her zaman; onu mükemmelleştirecek, ona tavsiyeler verecek ve diğer peygamberlerle onu gözetecek, Rab’bin görevlendirdiği, Barnabas ve Silas gibi, tecrübeli iş arkadaşları tarafından çevriliydi. Bazen farklı şehirlerden, başka inananlar; Pavlus’un kendisini, onun büyüklüğüne bağlayıp zafer alayını yöneten bir köle olarak bulduğu, Mesih’in zafer alayına katılıyordu. Sanki kendisini Mesih’in yüceliği için buhur yakmak zorundaymış ve bu buhuru soluyan herkes kurtulacağını ama her kim bunu reddederse yok olacakmış gibi hissetti (Romalılar 2:14-16).

Pavlus, sonuna selamlarını eklediği Romalılara Mektubunu İ.S. 59’da, bir kısım Mesih izleyicisinin ona katıldığı Korint’te yerleştiği süre boyunca yazdı. Bu selamlamalar, Pavlus’un mektubu yazarken yalnız olmadığını ama Roma’daki inananlar hakkında sürekli bilgi veren bir gurup tarafından çevrelenmiş olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, kutsalların paydaşlığı mektubunda çok aşikârdır.

Timoteos, kendisini Mesih’e adamış olan Yahudi-Hıristiyan bir annenin ve iman ve dindarlıkla özdeşleşmiş bir büyük annenin elinde büyüdü. Babası Yunandı ve onun hakkında daha fazla detay yoktur. Pavlus Mesih’i seven bu centilmende, kendisinde hem Semitik hem de Yahudi mirasını üzerinde taşıdığından, Tanrı’nın hizmetinde yayarlı bir ortak olacağını gördü. Ancak, Pavlus onu sünnet ettirdi. Çünkü annesi bir Yahudi olduğu için, yasaya uygun bir şekilde, Yahudiler için Yahudi ve aynı şekilde yasal olarak Yunanlar için de Yunanlıydı. Her ikisi de tam bir uyumla çalıştılar ve Timoteos Pavlus için bir oğul gibiydi.

Timoteos kendisini yüceltmek için değil ama Rab İsa’yı yüceltmek için yaşadı ve kendi doğruluğu yerine de, önce Tanrı’nın doğruluğunu aradı. Pavlus, ziyaret edeceği şehirlere yolculuğu süresince, birkaç kere, kendisi ve yol arkadaşları için kalacak yer ve hizmetle ilgili şeyleri organize etmesi için, Timoteos’u gönderdi. Pavlus bazen işkence ve zulüm nedeniyle sürgüne gönderildiği için, onu yalnız bırakmak zorunda kalıyordu. Timoteos yeni iman edenlerin yetiştirilmesinden sorumluydu (Elçilerin İşleri 16:1-3; 19:22; Filipililer 2:19-22).

Timoteos’u uğurladıktan sonra, Pavlus kendi oymağından ve akrabaları olan; Lukius, Yason ve Sosipater isimli üç adamdan bahsetti. Yason Pavlus’un, üç Şabat’la ilgili olarak onlarla tartışmasından ve Pavlus ve Silas’ın Mesih için yeni bir kilise oluşturdukları, yeni imanlılar kazandırdıktan sonra, Yahudiler tarafında çıkartılan huzursuzluk süresince, Selanik’te kaldığı sırada onu konuk eden kişiydi. Kalabalık, Pavlus ve Silas’ı bulma için değil Yason’u yöneticilerin karşısına sürüklemek ve İsa’yı insanları Sezar’a bağlılıklarından vazgeçirmek isteyen kralların Kralı olarak tanımlayan yeni bir inancı savunmakla suçlamak için Yason’un evine saldırdı. Fakat yöneticiler kızgın Yahudileri gönderdiler ve Yason’u da güvenli bir şekilde salıverdiler (Elçilerin İşleri 17:6).

Sosipater, Yahudilerin nazik bir şekilde Pavlus’un sözlerini kabul ettikleri ve Çarmıhta Ölmüş ve dirilmiş olanın bekledikleri Mesih olup olmadığını öğrenmek için de her gün Eski Antlaşma kitabını araştırdıkları yer olan Veria’dadandı. Verialılar Pavlus’la Atina’ya doğru eşlik ederken ve Silas ve Timoteos yeni iman edenleri mükemmel gerçekteki imanda sabitlerken, Yahudiler Pavlus’un Veria’da vaaz ettiğini duyduklarında, kargaşa çıkarttılar. Daha sonra, Sosipater isimli birinin, ihtiyaç içinde olanlara yapılan bağışları Yeruşalim’e götürmek için Pavlus’a eşlik ettiğini okuyoruz.

Pavlus’un üçüncü akrabası, muhtemelen, Antakya kilisesinde bir ihtiyar olan ve Pavlus’a dualarında eşlik eden Kireneli Lukius’tur (Elçilerin İşleri 13:1)

Tertius Yunancası akıcı olan bir Romalıydı ve ismi de, mektubun sonunda, Pavlus’un Romalılara yazdığı mektubu yazdırdığı bir yazıcı ya da sekreter olarak geçer. Pavlus mektubunu ona kelime kelime yazdırdı ve onun da, bu büyük işi yapmak için yeterince zamanı vardı. Çünkü yazıcı bu hedefi kalemiyle papirüs üzerine yazmak için kullanıyordu. Bu hizmet; tam ve karşılıklı uyumla yapıldı. Tertius’un; Pavlus’un sözlerini Roma kilisesine doğru bir şekilde yazabilmesi için, Pavlus’un ne dediğini tam olarak anlamak zorundaydı. Pavlus Tertius’u; seçkin, Rab İsa’da sabit ve Romadaki kiliseyi hazırlayan, güvendiği ve tanıdığı biri olarak değerlendirdi.

Gayus, işkenceler boyunca Pavlus’u evinde oyalamış olan Selanikli bir inanandı ve evini de kilise toplantıları için açmıştı. Gayus, sorunları için kendisine gelen kişilere baktı ve Pavlus’un açıklamasına göre de Korint’te vaftiz ettiği birkaç kişiden biriydi: “Sizlerden Krispus ve Gayus'tan başkasını vaftiz etmediğim için Tanrı'ya şükrediyorum… Mesih beni vaftiz etmeye değil, Müjde'yi yaymaya gönderdi.” (1. Korintliler 1:14-17).

Erastus, sadakat ve güvenilirlikle hizmet eden, şehir saymanıydı. Bu da bize, Korint kilisesinin sadece yoksul ve basit insanlardan oluşmadığını ama aynı zamanda toplum üzerinde direkt etkisi olan üst sınıf insanların da olduğunu gösteriyor. Kuartus Mesih’te bir kardeşti. Yunanlı değildi ama o zamanlar kilise tarafından tanınan bir Romalıydı.

DUA: Rab İsa, kilisende, tüm yürekleriyle, yönetimle ilgili farklı ruhsal alanlarda hizmet eden hizmetkârların olduğu için, sana şükrederiz. Kilisemizdeki tüm ihtiyarların, yaptıkları işleri, sadık bir şekilde, senin kutsal adını yüceltmek için yapmaları için, onlara yardım et. Amin.

SORU:

  1. Pavlus’un Romalılara Mektubunu yazan kişi kimdir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 25, 2012, at 12:30 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)