Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Romans - 004 (Identification and apostolic benediction)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- ENGLISH -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ROMALILAR - RAB Doğruluğumuzdur!
Elçi Pavlusun Romalılara Mektubu
Açılış: Selamlama, Tanrı’ya şükür sunma ve Mektubunun Özlü Sözü Olarak “Tanrı’nın Doğruluğu” üzerine vurgu (Romalılar 1:1-17)

a) Tanımlama ve elçisel kutsama (Romalılar 1:1-7)


ROMALILAR 1:5-7
5 Her ulustan insanların iman edip söz dinlemesini sağlamak için Mesih'in aracılığıyla ve O'nun adı uğruna Tanrı'nın lütfuna ve elçilik görevine sahip olduk. 6 İsa Mesih'in çağrılmışları olan sizler de bu uluslardansınız. 7 Tanrı'nın Roma'da bulunan ve kutsal olmaya çağrılan bütün sevdiklerine, Babamız Tanrı'dan ve Rab İsa Mesih'ten size lütuf ve esenlik olsun.

İsa Mesih Tanrı’nın tüm armağanlarının anahtarıdır. Ne peygamberler ne kutsallar ne de Bakire Meryem sizler için Tanrı’nın huzurunda lütuf veya kutsama için aracılık edemezler. Göksel Babamız, Tanrı ile aramızda aracılık edebilecek sadece o olduğu için, İsa Mesih’in adı uğruna dualarımıza cevap verir. Dualarımızın Tanrı’ya ulaşması ve ruhsal armağanların gelmesi için o bir kanaldır. İsa’dan başka hiç kimse bizleri Kutsal Olanla barıştıramaz. Bu nedenle bağışlamanın, esenliğin, kurtuluşun ve doğruluğun da dâhil olduğu lütfun doluluğunu alırız ondan. Tüm diğer kutsal bereketler, aslında, hak etmediğimiz birer iyilikten başka bir şey değildir.

“Lütuf” sözcüğü Pavlus’un mektubunun özetidir. Zamanında kiliseye işkence eden biri olduğu için, bunu kendi üzerinde tecrübe etti. Gayretli olması, duaları ya da iyi işleri nedeniyle kurtarılmadı. Tanrı’nın merhametinin Mesih’te ona bağışlanması nedeniyle kurtarıldı. Öyleyse, Mesih’in size ilk olarak verdiği lütuf, bağışlama ve esenlikte de olduğu gibi, kesin ve muhteşem olan lütfun iyi haberini herkese iletin

Lütfun ilkesini anlar anlamaz ve itiraf eder etmez sizler de lütfun taşıyıcıları, Tanrı’nın sevgisini vaaz edenler ve karşılıksız aklanmanın elçileri olacaksınız. Kutsal Ruh mesajını sizin yüreğinize de koydu mu? Yoksa siz hala sessiz, üzgün ve günahlarınıza bir tel ile bağlı mısınız?

Lütfun mesajını her kim anlarsa, Tanrı’yı ve onun Mesih’ini sever ve onun şefkatinin kurallarına itaat eder. “İmana itaat etme” ifadesi Pavlus için insanoğlunun bu lütfa cevabı anlamına gelir. Tanrı bizden kin ve itaatsizlikle kendi isteğimize karşın itaat istemedi ama kurtarılmış ruhlarımızın, Kurtarıcımıza ve Mesih’e tam bir adanmışlık ve minnet duymamızı istedi. Pavlus kendisini İsa Mesih’in bir kulu olarak tanımladı. Bu tanımlamayla da “imana itaat etme” ifadesinin tam bir açıklamasını yapmış oldu. Siz de Mesih’in bir kulu musunuz? Tanrı, her zaman, insanoğlunun tüm günahlarını Mesih’in uğruna bağışladı. İnsanlar için bundan daha faydalı ve yardımcı bir mesaj daha bulamadığımız için, tanıdığımız herkesi Tanrı’ya itaat etmesi ve onun Mesih’ini sevmesi ve onun lütfunun gücünü yaşaması için çağırıyoruz. Ne muhteşem bir mesaj! Sizler de arkadaşlarınızı lütfu Veren’e imanda itaat etmeye çağırıyor musunuz?

Roma kilisesinin üyeleri, Pavlus ya da başkaları tarafından değil, direkt olarak Mesih tarafından çağırılmıştır. Bu imanın etkisinin gizemidir: bizler Rabbimizin elinde birer iş aleti gibi olduğumuz için, çağıranın durumu en iyi durumda olması haricinde, hiçbir insan bir başkasını kurtuluşu için çağıramaz. İsa takipçileri kişisel olarak ve açık bir şekilde çağırır ve seçer. Onun sesi, o ses ki ölümden Dirilmiş Olan’ın sesi olduğu için, yüreklerimizin derinliklerini çepeçevre doldurur. “Kilise” kelimesi kötümserliği terk etmiş ve Tanrı’nın hizmetinde sevginin sorumluluğunu üstlenmiş olan çağırılmış arkadaşlıklar anlamına gelir. Siz de İsa Mesih’in çağırdıklarından mısınız? Diğer taraftan, hala işe yaramaz ve meyvesiz misiniz? Bizim dinimiz çağrı dinidir.

Her kim bu çağrıya cevap verir ve kabul ederse Tanrı tarafından sevilen kişi olacaktır. Hıristiyanların kim olduğunu açıklayan, ne muhteşem ve güzel bir açıklama! Onlar En Yüce Olan’ın akrabalarıdır ve onun tarafından tanınırlar ve onun tarafından saygı görürler. Dahası, onların seviyesine iner ve kefareti nedeniyle de onları kendi arkadaşlığı için değerli kılar. Tanrı’nın sevgisi anne babaların kendi çocuklarına duyduğu sevgiden ya da gelinle damat arasındaki sevgiden daha büyük ve daha saftır. Tanrı’nın sevgisi kutsaldır ve asla bitmez. Siz de, onun sevgisiyle dolu ve onun kutsallığında yürüyen, Tanrı’nın sevdiklerinden biri misiniz?

Mesih bizleri bağışlanma, itaat ve takip etmemiz için çağırdı. Bu özelliklerin zirve noktası kutsallıktır. Hiç kimse kendi içinde ya da kendi haricinde kutsal değildir ama bizleri satın alan kurtarıcımızla olan ilişkimiz aracılığıyla Kutsal Ruh’u almaya layık görülürüz. Sadece lütuf aracılığıyla, sevgi Tanrı’sının huzurunda kutsal ve masum olabiliriz. Tüm kutsallar dünyadan kopmuşlar ve kendilerini Tanrı’nın hizmetine adamışlardır. Onlar kutsallığın işleri için Tanrı’ya ait olduklarından, kendilerine ya da akrabalarına ait değillerdir artık. Siz de onlardan biri misiniz? Gerçekten de lütuf aracılığıyla kutsal mısınız?

DUA: Kutsal Tanrımız, sen de kutsal olduğun için, bizler de kutsal olalım diye İsa Mesih’te bizleri Çağırdın. İnsafsızlığımızı itiraf ediyoruz ve bilinen ve bilinmeyen tüm günahlarımız için senden bağışlanma diliyoruz. Bizleri Mesih’in kanıyla akladığın ve sevdiğin ve Kutsal Ruh’un aracılığıyla bizleri kutsadığın için sana şükrederiz. Hepimizin hayatlarını değiştir ki bizler de tüm gücümüzle ve zamanımızla sana ait olalım ve senin bizleri sevdiğin gibi bizler de seni sevebilelim. Amin.

SORU:

  1. Lütuf nedir ve insanların buna cevabı ne olmuştur?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 25, 2012, at 11:21 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)