Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 129 (Future predictions)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 4 - IŞIK KARANLIĞI YENİYOR (Yuhanna 18:1 – 21:25)
B - Mesih’in Dirilişi ve Görünümleri (Yuhanna 20:1 - 21:25)
5. Mesih Taberiye Gölü Kenarında Görünüyor (Yuhanna 21:1-25)'

c) İsa’nın Geleceğe İlişkin Bildirileri (Yuhanna 21:20-23)


YUHANNA 21:20-22
20 Petrus arkasına döndü, İsa’nın sevdiği öğrencinin kendilerini izlediğini gördü. Bu öğrenci, akşam yemeğinde İsa’nın göğsüne yaslanan ve, “Rab, seni ele verecek olan kimdir?” diye soran öğrencidir. 21 Petrus onu görünce İsa’ya, “Rab, ya bu ne olacak?” diye sordu. 22 İsa ona, “Ben gelinceye dek onun yaşamasını istiyorsam, bundan sana ne?” dedi. “Sen ardımdan gel!

Petrus, Rabb’inin, koyunlarını ve kuzularını gözetmesi için verdiği buyruğu duydu. Yuhanna öğrencilerin en küçüğü olduğundan, Petrus İsa’ya, Yuhanna hakkında neyi öngördüğünü sordu. Onu evine mi yollamaları gerekiyordu, yoksa yaklaşmakta olan zor anlarda bile yanlarında mı kalmalıydı?

Petrus’un sözlerinde belki bir nebze çekememezlik de yok değildi; çünkü İsa Yuhanna’yı diğerlerinden üstün tutmuş, daha çok sevmişti. Antlaşma gecesi Petrus, onun bu ayrıcalığından yararlanarak, gerilimli ortamın giderilmesi ve hainin kim olduğunu bildirmesi için, Rab ile aralarında aracılık yapmasını istemişti.

Yuhanna İsa’ya öylesine bağlıydı ki, Mesih düşmanlarının ve Romalı askerlerin yanıbaşında hayatını tehlikeye atarak, çarmıhın altında beklemişti. Yine o, Rabb’in dirildiğine ilk iman eden ve gölde balık tutarlarken O’nu ilk tanıyan öğrenciydi.

İsa’nın Petrus’u, kendisini izlemeye özendirdiği an, o, Rabb’ini gerçekten izliyordu. O, Rabb’ine diğer öğrencilerden çok daha yakındı.

Belki Petrus İsa’ya, kendisi hakkında bir peygamberlikle haber verdiği çetin geleceğin, Yuhanna için de söz konusu olup olmadığını sormuştu. Yoksa bu yüceltilme sadece kendisine ait bir imtiyaz mıydı? İsa, öğrencilerin önderine, kendisine verdiği görevin, diğer habercilere bir diktatör gibi komuta etmek değil, onlarla, onların bir kardeşi gibi yaşamak olduğunu söyledi. Rabb’ine bağlı olan Yuhanna’nın geleceğiyle ilgilenmek, onun sorumluluğuna girmiyordu. Petrus haberciler hakkında konuşurken, Yuhanna, duaları ve büyük sabrıyla imanlılar topluluğunun iman savaşına sessiz, ama etkili bir biçimde destek veriyordu (Habercilerin İşleri 3:1, 8:14, Galatyalılar 2:9).

Yuhanna’nın yaşam öyküsüne ilişkin İsa’nın verdiği bu önbildirilerden, anlıyoruz ki, İsa’nın hizmetinde uzun bir ömür sürmek ya da O’nun uğrunda erken can vermek, önemli değildir. En önemli ve belirleyici olan, imanla O’na sürekli sadık ve uysal kalmaktır. Mesih, öğrencilerini robot gibi yönetmez; onlardan her birini, Rableri’ni yüceltmek için kendisine özgü yolu bulmaya hazırlar. Yuhanna’nın vefatına ilişkin bir habere rastlamıyoruz. Bu, onun muhtemelen doğal bir ölümle bu dünyadan ayrıldığını gösteriyor.

İsa Petrus’a, diğer habercilerle ilgilenmektense kendi durumuna bakmasını buyurdu. O halde bizler de, diğer Mesih imanlılarının yaşam tarzlarına bakıp öfkelenmektense, Rabb’in kendi hayatımız için belirlemiş olduğu istemi araştırmalı ve bunu kayıtsız şartsız derhal izlemeliyiz. Rabb’i sadakatle izlemek, her Mesih imanlısının şiarıdır.

İsa, öğrencilerine, dünyaya ikinci kez geleceğinden de söz etti. Mesih’in ikinci gelişi, dünya tarihinin hedefidir. Öğrencilerin tümü, geleceğe ilişkin bu ulu gayeyi düşündüler. Tanrı’nın insanların arasına gelmesiyle, kuşakların özlemi gerçekleşecekti. Evet, Mesih yüceliği içinde tekrar gelecek. Duaların, hizmetlerin ve kutsal tanıklıklarınla O’nu bekliyor, O’nun yolunu hazırlıyor musun? O geldiğinde, yanında, başka tüm yalancı tanrılara ve putlara “hayır” demiş, sadakatle sadece O’nu izlemiş dalga dalga imanlılar topluluklarını göreceğiz.

YUHANNA 21:23
23 Bu yüzden kardeşler arasında o öğrencinin ölmeyeceğine dair bir söylenti çıktı. Ama İsa Petrus’a, “O ölmeyecek” dememişti. Sadece, “Ben gelinceye dek onun yaşamasını istiyorsam, bundan sana ne?” demişti.

Yuhanna büyük bir ihtimalle uzun bir ömür sürdü, öyle ki, kimileri onun, Mesih gelinceye dek ölmeyeceğine inandı. Pavlus da, Rabb’in yakında geleceğine inanarak, ölmeyeceğini, çok yakın zamanda Rab tarafından göğe çekileceğini temenni etti. Yuhanna gerçekçi biri olduğundan, imanlılar topluluğuna, Rabb’in, “Yuhanna asla ölmeyecek” diye bir söz söylemediğini, her öğrenciyi, kendi yolunda güdecek ve yöneltecek olanın, İyi Çobanımız, Rab İsa Mesih olduğunu vurguladı.

DUA: Rab İsa! Sen yüce Kurtarıcı, sadık Çoban’sın. Petrus ve Yuhanna’ya, yaşamları ve ölümleriyle seni yüceltecekleri yolu belirlediğin için sana şükrederiz. Bize de senden başkasını izlememe ayrıcalığını bağışla. Sevinçle yakında aramızda olacağın ana hazırlannıaları için yakınlarımızı ve dostlarımızı da gerçeğine yönelt.

SORU:

  1. İsa’nın Yuhanna İncili’ndeki son sözleri ne anlama geliyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 01:26 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)