Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 125 (Conclusion of John's gospel)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 4 - IŞIK KARANLIĞI YENİYOR (Yuhanna 18:1 – 21:25)
B - Mesih’in Dirilişi ve Görünümleri (Yuhanna 20:1 - 21:25)

4. Yuhanna İncili’nin Bitimi (Yuhanna 20:30-31)


YUHANNA 20:30-31
30 İsa, öğrencilerinin önünde, bu kitapta yazılı olmayan başka birçok mucizeler yaptı. 31 Ne var ki, yazılanlar, İsa’nın, Tanrı’nın Oğlu Mesih olduğuna iman edesiniz ve iman ederek O’nun adıyla yaşama kavuşasınız diye yazılmıştır.

Yirminci bölümün sonunda, müjdeci Yuhanna’nın, kendi İncili’nde bizzat yazdığı son cümleleri okuyoruz. Müjdeci, İncili’nde bize, Tanrısal Işığın nasıl doğduğunu, karanlığın O’nu anlayamadığını; ama kendisini kabul edenlerin tümüne, O’nun, “Tanrı’nın çocukları” olma yetkisi verdiğini bildiriyor. Müjdeci bizi, İsa’nın kişiliğindeki Tanrı birlikteliğinin derinliklerine çekti. O’na, O sanki aramızdaymış gibi iman edebilelim diye, bize O’nun ölümünü ve dirilişini çizdi. Kitabının sonunda Müjdeci, İncili’nin özünü ve gayesini unutmayalım diye, dört ilkeye tanıklık ediyor:

1- Yuhanna, İsa’nın söz ve eylemlerine ilişkin kapsamlı bir İncil yazmadı. Buna girişseydi, ciltler dolusu kitap yazması gerekirdi. O, İsa’nın mucize ve vaazlarından, O’nun eşsiz kişiliğini gözler önüne seren örnekler verdi. Tanrısal Ruh ona bu gerçekleri dikte etmedi. Kutsal Ruh’un esinlemelerini o, özgür iradesiyle, ama sadakatle kaleme aldı. Rabb’ine duyduğu engin sevgisiyle, dünyanın günahını kaldıran kurbanlık Tanrı Kuzusu’nu çarpıcı bir biçimde tasvir etti.

2- Yuhanna, Nasıralı, sıradan bir insan olan, hor görülen insan İsa’nın, aynı zamanda Tanrı’nın biricik Oğlu, vaat edilen Mesih olduğunu görebilmemiz için İncili’ni yazdı. O, bu iki ünvanla, hem Yahudilerin yüzyıllardan gelen özlemlerini adlandırıyor, hem de vaat edilen Davut Oğlu’nu çarmıha geren kendi halkını mahkum ediyordu. İnsan İsa, gerçek Mesih ve Tanrı’nın gerçek Oğlu’ydu, çünkü O’nun yüce sevgisini ve kutsallığını, iyi niyetli, anlayış sahibi hiçbir insan göz ardı edemezdi. Yuhanna, İncili’nde İsa’yı benzersiz bir biçimde yücelttì.

3- Yuhanna, içimizde donuk, dogmatik bir iman yaratmak değil, bizi Baba’nın Oğlu’yla birleştirmek kaynaştırmak istedi. Mesih, Oğul olunca, Tanrı da Babamız oldu. Eğer Yüce Baba ise, O, kendi sonsuz yaşamıyla dolu daha birçok çocuk yaratabilir. Mesih’in kanı ve içimizdeki Kutsal Ruh aracılığıyla gerçekleşen yeniden doğuş, Yuhanna İncili’nin amacıdır. Sen de Ruh’ta yeniden doğdun mu, yoksa hala günahlarında ölü müsün? İçinde Tanrı’nın yaşamı sakin mi? Yoksa sen de Kutsal Ruh’tan mahrum musun?

4- İkinci doğum, Allah’ın Oğlu’na imanla gerçekleşir. O’na güvenen, O’nun sonsuz yaşamına kavuşur. İsa’da kalan kişi de, İsa da kalır. İsa’da kalan bu imanlı, Ruh’ta ve gerçekte büyür; Tanrı’nın yaşamı onda gelişir, ürünler verir. Sonsuz yaşam, Tanrı’nın sevgisidir. Bu sevgi bizi, Rabb’i sevip sonsuza dek O’nda kalmaları için, herkesi İsa’ya imana yöneltmeye iter.

DUA: Rab İsa Mesih! Habercin ve müjdecin Yuhanna’nın kaleme aldığı İncil’in için sana şükrederiz. Bu eşsiz kitapta senin yüceliğini ve gerçekliğini okuyor, görüyoruz. Bizi sana iman etmeye sevkedip lütfunla ikinci kez doğurduğun için sana sevinçle tapınıyoruz. Buyruklarını yerine getirerek seni sevebilmemiz için bizi sımsıkı yanında tut. Dostlarımızın da sana iman edip senin yaşamının doluluğuna kavuşmaları için açıkça adına tanıklık ederiz.

SORU

  1. Yuhanna, İncili’nin sonunda neden söz etti?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 01:22 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)