Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 118 (Jesus appears to Mary Magdalene)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 4 - IŞIK KARANLIĞI YENİYOR (Yuhanna 18:1 – 21:25)
B - Mesih’in Dirilişi ve Görünümleri (Yuhanna 20:1 - 21:25)
1. Fısıh Pazarı, Sabahleyin Meydana Gelen Olaylar (Yuhanna 20:1-10)

c) İsa Mecdelli Meryem’e Görünüyor (Yuhanna 20:11-18)


YUHANNA 20:17-18
17 İsa, “Bana dokunma!” dedi. “Çünkü daha Baba’nın yanına çıkmadım. Kardeşlerime git ve onlara söyle, benim Babam’ın ve sizin Babanız’ın, benim Tanrım’ın ve sizin Tanrınız’ın yanına çıkıyorum.” 18 Mecdelli Meryem öğrencilerin yanına gitti. Onlara, “Rabb’i gördüm!” dedi. Sonra Rabb’in kendisine söylediklerini onlara anlattı.

Meryem İsa’nın önünde yere kapandı, O’nun ayaklarını öpmek, bir daha bırakmamak üzere O’na yapışmak istedi. İsa, onun kendisine dokunmasına izin vermedi; çünkü sevgisi ruhsal bir sevgidir. Kendisini özlemle arayan bu kadına sesini ve varlığını bağışladı, onun Kutsal Üçlük’le birleşmesini, imanının bu yolla olgunlaşıp büyümesini istedi. Bu ilkeyi birkaç gün önce öğrencilerine yaptığı veda konuşmalarında açıklamıştı. O’nunla birleşmek, O’nun dünyalık bedenine dokunarak değil, ruhsal varlığına imanla gerçekleşir.

Kendisine tapınan Meryem’e İsa, ölümünden sonra yeryüzünde kalmayacağını bildirdi. O’nun bu görünümleri, göğe çıkacağı şu an için geçerliydi. O’nun hedefi, göğe, Babası’nın yanına dönmekti. Çarmıhta canını bağışladığı andan itibaren, bu yol Oğul’un önünde açıktı. Başkâhin, Kutsal’a kanlı bir kurban sunmaya kararlıydı, ta ki, Kutsal Ruh aracılığıyla bu kurbanın bereketi, Rabb’e gelenlerin tümüne yerleşsin. O sanki Meryem’e şöyle diyordu: “Beni tutma, çünkü önce bütün doğruluğu tamamlamak, seni aracılığımla esirgemek ve Kutsal Ruh’un gücüyle doldurmak istiyorum. Beni bencilce tutma; çünkü ben sadece sana değil, tüm insanlığa aitim. Korumama güven, öğrencilerin yanına dön, onlara beni, amaçlarımı ve göğe çıkışımı haber ver.

İsa bu zavallı kadını ve ona verdiği mesajıyla da diğer öğrencilerini avuttu. Tüm izleyicilerini “kardeşlerim” diye adlandırdı. Sadece O’nun elemlerinde ve çarmıhında değil; dirilişinde, yaşamında ve gücünde de, imanımız aracılığıyla İsa’nın kardeşleri olduk. Allah’ın Oğlu bizi sadece “sevgilileri” değil, “kardeşleri” olarak da niteliyor. Çünkü kurtuluş tamamlandı ve O bizi kendi Oğulluk hakkına dahil etti. Tanrı’nın bir çocuğu olduğunun senedi, O’nun değerli kanıdır.

Habercileri’ne bildirmesi için Mesih’in Meryem’e verdiği mesaj nedir? İlkin: “O diridir, ölmedi! Meryem’in O’nunla buluşması, tarihi bir gerçektir.” İkincisi: “O, yeryüzünde uzun süre kalmayacak, yüceliğinin yetkinleşmesi için göğe çıkacaktır.” Üçüncüsü: “O’nun Babası, hepimizin Babası’dır.” Bu son vaadiyle İsa, öğrencilerini Tanrı’yla kusursuz birlikteliğe çekti. Allah’ın yabancı, yargılayan, yüce ve bilinmez biri değil, seven ve bizimle beraber olan Babamız olduğunu duyurdu. O sadece O’nun değil, bizim de Babamız’dı. Mesih O’na “Tanrım” diyerek, O’nun kendi Tanrısı olduğunu vurguladı. Tüm yaratılış günahlarıyla Tanrı’dan ayrılmışken, O sürekli Babası’nın yanında sadık ve günahsız yaşadığından, bunu söylemeye hakkı vardı. Ama O, çarmıhıyla bizi Babası’yla yeniden birleştirdi ve Tanrı’ya, “Tanrımız” diyebilme hakkını bize verdi. Artık O, geçmiş günahlarımızdan dolayı bizim düşmanımız değil, çarmıhın kurtulmalığı ve affıyla bizi seven Babamız’dır. Mesih nasıl sürekli Babası’nda kaldıysa, Kutsal Ruhu’nu yüreklerimize dökerek bizi de Kutsal Üçlük’te perçinlemek istiyor, ta ki, tanrısal sevgi bizden de kaynaklansın.

Ölüme karşı kazandığı zaferin ardından kendisini ilk gören Mecdelli Meryem’e İsa, Tanrı’yla mutlak birlik vaadini böyle verdi. Rabb’e her zaman itaatli olan Meryem, gerçeğe tanıklık etmek, öğrencilere, Rabb’in kendilerini kardeşleri saydığını haber vermek için hızla uzaklaştı. Bu yüce Fısıh mesajı, kederli günlerimizde kulaklarımızda bir müjde duyurusu gibi yankılanıyor. Tanrı katında kabul edildiğini, O’nun yaşamıyla dirildiğini biliyor musun? İlk müjdeci Meryem’in dirilen Mesih’e ilişkin sözlerine iman ediyor musun?

DUA: Ölümden dirilen, bugün aramızda olan Rab İsa! Seninle birlikte olmak şöyle dursun, senin yanında durmaya bile hakları olmayan bizleri kardeşlerin olarak adlandırdığın için sana şükrederiz. Günahlarımızı affettiğin için sana hamdederiz. Bizleri seni her arayan için, sevincinin elçileri kıl.

SORU:

  1. Mesih’in, Mecdelli Meryem aracılığıyla bize ilettiği mesaj nedir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 01:15 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)