Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 108 (The charge against Christ's royal claims)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 4 - IŞIK KARANLIĞI YENİYOR (Yuhanna 18:1 – 21:25)
A - İsa’nın Tutuklanmasından Defnine Kadar Meydana Gelen Olaylar (Yuhanna 18:1 - 19:42)
3. Roma Valisinin Huzurunda Yargılanması (Yuhanna 18:28 – 19:16)

a) İsa’nın Egemenliğinden Şikâyet (Yuhanna 18:28-38)


YUHANNA 18:28-32
28 Sabah erkenden Yahudiler İsa’yı Kayafa’nın yanından alarak vali konağına götürdüler. Dinsel kuralları bozmamak ve Fısıh yemeğini yiyebilmek için kendileri vali konağına girmediler. 29 Bunun üzerine Pilatus dışarı çıkıp yanlarına geldi. “Bu adamı neyle suçluyorsunuz? diye sordu. 30 Ona şu karşılığı verdiler: “Bu adam kötülük eden biri olmasaydı, O’nu sana getirmezdik.” 31 Pilatus onlara, “O’nu siz alın, kendi yasanıza göre yargılayın” dedi. Yahudiler, “Bizim hiç kimseyi ölüm cezasına çarptırmaya yetkimiz yok” dediler. 32 Bu, İsa’nın nasıl öleceğini belirtmek için söylediği sözler yerine gelsin diye oldu.

Yahudilerden bir bölümü İsa’yı ilk kez, Beytesta’da felçli bir adamı iyileştirdiği gün (Yuhanna 5:18) öldürmek istediler. Din meclisi üyelerinin çoğunluğu ise, O’nu Lazar’ı dirilttikten sonra (Yuhanna 11:46) öldürmeyi planladılar.

Perşembe gecesi Yahudi Meclisi iki önemli oturum yaptı. Bu oturumlardan (Matta 26:57-67, 27:1) Yuhanna söz etmiyor. Yuhanna uluslardan ve Yunanlılardan oluşan okuyucularına, anlayamayacakları Yahudi şeriatına ilişkin ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. Bunun yerine Kudüs’te sivil düzeni temsil eden egemenin İsa’ya verdiği haksız hükmü ön plana çıkardı. Pilatus, tapınak avlusuna bakan görkemli karargâhındaydı, tüm ülke ve halkın kaderi onun elindeydi. Öldürmek ya da bağışlamak yetkisi sadece onundu.

Rableri’nin özünü kavrayamayan Yahudiler kendi uluslarından olmayan birinin hanesine girip kirlenmekten, böylece şeriatlarına aykırı davranmaktan korkuyorlardı. Aileleriyle birlikte Fısıh kuzusuna katılmak için kutsallıklarını koruduklarını sanıyorlardı. Oysa Allah’ın gerçek Kuzusu’nu katlediyorlardı.

İsa’nın tutuklandığı bu dönemde, vali Pilatus’un yaşamında önemli değişiklikler oldu. Sezar, Roma’da Pilatus’un bir dostu olan generali kendisine karşı komplo kurduğu gerekçesiyle görevden almıştı. Bu komutanın planını Sezar’a, düşmanları olan Yahudiler duyurmuşlardı. Roma’daki bu değişiklik Kudüs’te Pilatus’un durumunu değiştirdi. Egemenliği artık tehdit altında olduğu için, bir zamanlar hayvanlar gibi muamele ettiği Yahudilere, yumuşak davranmak zorundaydı.

Yahudiler İsa’yı, yargılanmak üzere getirdiklerinde Pilatus, kendisinden ne istediklerini öğrenmek için yanlarına çıktı. Kendileriyle ciddi bir konuşma yapmaktansa, öfkeyle şikâyetlerinin ne olduğunu sordu. Pilatus İsa’ya alaycı bir gülümsemeyle baktı. Silahsız, ordusuz, eşek üzerinde Kudüs’e giren bir egemen Roma idaresine karşı ne yapabilirdi? Ama o, ısrarları karşısında Yahudilere katılmış, İsa’yı geceleyin tutuklamaları için kendilerine bir subay komutasında bir bölük asker vermişti. İşte şimdi, tutukladıkları İsa’yı yanına getirmişlerdi. Pilatus onlara açıkça sordu: “Bu suçladığınız adam ne yaptı?

Yahudi yaşlıları ona, “Seninle onun hakkında defalarca konuştuk. Bu adam, aklı fıkri isyan olan politik bir suçludur” dediler. “Nasıralı’nın kim olduğunu sana anlatmamıza gerek yok. Yanına nezaket ziyaretine gelmedik. Halk arasında fitne çıkaran bu isyancıyı öldürmeni istiyoruz.

Pilatus Yahudilerin arzularından haberdardı, onların İsa’yı, şeriatla ilgili konulardan dolayı bekledikleri Mesih tasavvurlarına uymadığı için öldürmek istediklerini biliyordu. İsa’nın ne bir sözü, ne de eylemi Roma kanunlarına göre suç teşkil ediyordu. Pilatus İsa’yı onlara ikinci kez vererek O’nu kendi şeriatlarına göre yargılamalarını söyledi.

Ne var ki, o yıllarda yasal bir düzenleme gereği Yahudilerin herhangi bir şahsı taşlanarak ölüme mahkum etmeye hakları yoktu. Zaten amaçları, uygulanabilecek en ağır ve iğrenç cezaya çarptırılıp, çivilendiği lanet tahtasında, Doğru’nun Oğlu Mesih değil, Allah’a küfretmiş zayıf biri olduğu anlaşılsın diye, İsa’yı “kirli uluslar”dan Romalılar eliyle alçaltmaktı. Kayafa, İsa’yı Romalıların eliyle çarmıh cezasına çarptırıp öldürterek O’nun asla Mesih olmadığını kanıtlamak, İsa’yı Yahudi ulusundan afaroz etmek istiyordu.

YUHANNA 18:33-36
33 Pilatus yine vali konağına girdi. İsa’yı çağırıp O’na, “Sen Yahudilerin Kralı mısın?” diye sordu. 34 İsa şöyle karşılık verdi: “Bunu kendiliğinden mi söylüyorsun, yoksa benim hakkımda başkaları mı sana söyledi?” 35 Pilatus, “Ben Yahudi miyim?” dedi. “Seni bana kendi ulusun ve başkâhinlerin teslim ettiler. Ne yaptın?” 36 İsa, “Benim Krallığım bu dünyadan değildir” diye karşılık verdi. “Krallığım bu dünyadan olsaydı, yandaşlarım Yahudilere teslim edilmemem için savaşırlardı. Oysa benim Krallığım buradan değildir.

Askerler İsa’yı vali konağına getirdiler. Vali, Yahudilerin suçlamalarına kulak verdikten sonra, kendisini nasıl savunduğunu İsa’dan dinlemek istedi. Pilatus Yahudilere inanmamıştı. Buna karşın, yasa gereği İsa’ya, “Sen Yahudilerin egemeni misin?” diye sordu. “Ben eli silahlı, sakallı, gözünü budaktan esirgemeyen çok Mesih gördüm. Sen bunların hiçbirine benzemiyorsun. Yoksul, alçakgönüllü, yumuşak huylu birisin. Bu halinle nasıl egemen olmaya kalkarsın? Egemenler yetkiye, güce, sertliğe ihtiyaç duyarlar.

İsa Pilatus’un, kendisinin egemen olduğuna inanamadığını gördü. Ona, “Askerlerin sana öğrencilerimin savaştığını mı bildirdi? Ya da siyasi bir konuşma yaptığım mı kulağına geldi?” dedi. “Yoksa bu sorun, sadece Yahudilerden duyduğun yalanlara mı dayanıyor?

Pilatus öfkeyle, “Ben miyim Yahudi?” dedi. O sanki, “Ben sabah akşam şeriat kuralları hakkında tartışan inatçıların düzeyine inecek biri değilim” demek istiyordu.

Pilatus böylece, İsa’yı tutuklayanın kendisi değil O’nu eline teslim eden Yahudilerin ve önderlerinin olduğunu itiraf etti. O’na, “Hangi suçu işledin?” dedi. “Şikãyet edenlere karşılık verebilmek için konuşman lazım. Yoksa seni kırbaçlatırım. Gerçeği olduğu gibi söyle!

O zaman İsa gerçeği olduğu gibi itiraf etti; onu öğrencilerine bu açıklıkta nadir bildirmişti. Tanrı’nın egemenliğinin kendi egemenliği olduğunu söyledi. Ancak bu egemenlik ne “kâfirlerden” alınacak vergilere, ne savaş için silaha, ne de makama, şöhrete dayanıyordu. İsa’nın Egemenliği diğer bütün egemenlikler gibi geçici değildir. İsa, öğrencilerine silah kullanmayı kesinlikle yasaklamıştır. O’nun Egemenliği dünyamızdaki devlet ve sistemlerin hiçbirine benzemez.

YUHANNA 18:37-38
37 Pilatus, “Demek sen bir kralsın, öyle mi?” dedi. İsa, “Söylediğin gibi, ben kralım” karşılığını verdi. “Ben gerçeğe tanıklık etmek için doğdum, bunun için dünyaya geldim. Gerçekten yana olan herkes benim sesimi işitir.” 38 Pilatus O’na, “Gerçek nedir?” diye sordu.

Pilatus İsa’nın sözünü anlamadı, suçlanan kişinin dünyalık anlamda bir egemen olduğunu itiraf ettiğini sandı, O’ndan egemenliğinin politik yönünü açıklamasını istedi.

İsa ona açıkça, “Sen özümü kavradın, sözümü anladın” dedi. “Egemen, ülkesinin mutlak sahibidir. Ne var ki, ben yalan dolan ve hileyle dolu bu dünyanın egemeni değil, gerçeğin egemeniyim.

Ardından İsa Bakire Meryem’den doğumunun, varlığının başlangıcı olmadığını, dünyamıza “dışarı”dan geldiğini, çünkü öncesizde Baba’dan doğduğunu, tüm ruhsal gerçekleri bildiğini duyurdu. Öncesizde Doğan, Gerçeğin sadık şahididir.

Pilatus ise, alay ederek güldü, “Gerçek nedir?” diye sordu. İkiyüzlülüğü, ihaneti göre göre vali gerçeğe olan inancını yitirmişti. Ruhsal gerçeklerin sadık tanığı İsa ise, Gerçek’ten en küçük taviz vermeden Babası’nın adını duyurdu.

DUA: Rab Mesih! Sen Egemensin, ben sana aitim. Beni lütfunun kulu kıl, gerçeğinde perçinle.

SORU:

  1. İsa nasıl Egemen olabilir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 01:03 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)