Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 096 (The Holy Spirit reveals history's developments)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 3 - IŞIK ÖĞRENCİLERİN HALKASINDA PARLIYOR (Yuhanna 11:55 - 17:26)
D - Getsemani Yolunda Veda Konuşmaları (Yuhanna 15:1 - 16:33)

4. Kutsal Ruh, En Önemli Tarihsel Gelişmeleri Bildiriyor (Yuhanna 16:4-15)


YUHANNA 16:4-7
4 “Bunları size şimdiden bildiriyorum. Öyle ki, saati gelince bunları size söylediğimi hatırlayasınız. Başlangıçta bunları size söylemedim, çünkü sizinle birlikteydim. 5 Şimdiyse, beni gönderenin yanına gidiyorum. Ne var ki, içinizden hiçbiri bana, ‘Nereye gidiyorsun?’ diye sormuyor. 6 Ama size bunları söylediğim için yüreğiniz kederle doldu. 7 Size gerçeği söylüyorum, benim gidişim sizin yararınızadır. Gitmezsem, Yardımcı size gelmez; ama gidersem, O’nu size gönderirim.

İsa gelmekte olan işkence ve acıları öğrencilerine hizmetinin başlangıcında haber vermedi. Onlara açılmakta olan gökten, İnsanoğlu’nun başına konup tekrar göğe çıkan meleklerden sözetti. Bu mucizeleri gerçekleştiren Oğul’da çalışan tanrısal güce sevinçle tanık oldular. Ama yavaş yavaş yobazlar cephesi O’na karşı katılaşmaya başladı, halk yığınları Yahudilerden korkarak O’nu terk ettiler. Sonunda yanında birtek öğrencileri kaldı. Çok geçmeden Babası’nın yanına gideceğinden onları ayrılık anına hazırlıyordu. Onlara ölümden ve işkencelerden bahsettiğinde, yürekleri kederle doldu. Gelecek onların gözünde bir anda amaç ve anlamını yitirdi. Oysa İsa gerçekte, Babası’nın yanına gideceğini anlatmak istiyordu. O’na nereye gideceğini sordular. Soruları ruhsal değil, dünyasal içerikliydi. O’nun yanlarında kalmasını istiyorlardı. Bunun üzerine İsa onlara doğrudan, kendilerini terketmesinin zorunlu olduğunu bildirdi. Çünkü çarmıh olmaksızın Kutsal Ruh dökülemezdi. Allah’ın insanlarla barışması ve günahların Tanrı Kuzusu aracılığıyla affedilmesiyle ancak tanrısal güç imanlıların yüreklerine yerleşebilirdi. Baba’nın yaşamı ve sevgisi öğrencilerinin yüreklerine yerleşsin diye İsa doğruluğun tüm gereklerini yerine getirdi. İsa’nın ölümü Yeni Antlaşma’nın temeli olup sana Baba ile birliktelik hakkı veriyor. Bu birliktelik, Allah’ın seninle birlikte olduğunu sürekli telkin eden Kutsal Ruh aracılığıyla gerçekleşiyor.

YUHANNA16:8-11
8 “O gelince, dünyanın günah, doğruluk ve gelecek yargı konusundaki suçluluğunu dünyaya gösterecektir. 9 Günah konusunda..., çünkü bana iman etmezler. 10 Doğruluk konusunda..., çünkü Baba’ya gidiyorum, artık beni görmeyeceksiniz. 11 Yargı konusunda..., çünkü bu dünyanın egemeni yargılanmış bulunuyor.

Kutsal Ruh öğrencileri teselli edebilir; çünkü O üç yasal ve ruhsal ilke uyarınca imanlıların gözlerini açıyor, imansızları yargılıyor:

1- Kutsal Ruh bize günahın anlamını ve niceliğini öğretir. Mesih’in ilk gelişinden önce günah, Yasa’nın buyruklarını çiğnemek, Allah’ın istemini yerine getirmemek demekti. Bu, isyan, sevgisizlik, Allah’a güvensizlik ve O’nsuz, O’na karşı bir yaşam anlamına geliyordu. Tüm ruhsal ve toplumsal günahlar, Allah’ın yüceliğine karşı işlenmiş suçlar olarak algılanıyordu. Ancak Mesih’in gelmesiyle günahın anlamı değişti; kişinin işleyebileceği tek günah, kişisel Kurtarıcı olarak Mesih’i reddetmekti. Bir başka deyişle, Allah’ın kurtarıcı lütfunu kabul etmemek. Günahlarının ücretsiz affını reddeden kişi Kutsal’a küfretmektedir. Allah’ın Baba, Mesih’in O’nun Oğlu olduğunu reddeden kişi Kutsal Üçlük’e karşıdır.

Allah sevgidir. O’nun Mesih’te açıklanan sevgisini reddeden kişi korkunç günahı işlemekte, kurtuluştan ayrılmaktadır.

2- Mesih çarmıhta dünyanın kurtuluşunu tamamladı. Mesih’in bir daha ölmesi gerekmiyor; çünkü O tüm insanlığın, tüm zamanların günahını affetti. Herkes İsa Mesih’in kanında ücretsiz lütufla doğrulandı. İsa bu anlamda başkâhini andırıyor. Onun hizmeti üç aşamalıydı: ilkin kurbanın ölümü; sonra kanın tapınağın en kutsal bölümüne takdimi. Bu, Tanrı katında kurtulmalığın gerçekleşmesi biçiminde anlaşılıyordu. Son olarak, dışarıda bekleyen imanlıların bereketlenmesi. Mesih de böyle yaptı. O’nun sunulmasıyla bize, doğrulandığımızı telkin eden Kutsal Ruh’un bereketi döküldü. Mesih’in dirilişi ve göğe çıkışı çarmıhta tamamlanan kurtuluşumuzun en açık işaretidir.

3- Mesih’in gözünde dünyanın yargılanması, sadece imansızların cehennem ateşine atılması anlamına gelmiyordu. Yargının tamamlanması, Şeytan’a nihai hükmün verilmesi ve onun yok edilmesi demekti. İnsanları tanrısal sevgi birlikteliğinden çekip kin ve nefret zincirleriyle bağlayan, onları kendi kirli ruhuyla dolu birer iblis kılan ondan başkası değildir. Mesih tüm varlığı ve yeryüzündeki mütevazı ve yumuşak huylu yaşam tarzıyla Kötü’nün kibrini mahkum etti. Oğul’un sevgisi, İblis’in maskesini düşürdü. Mesih, ruhunu Babası’nın eline teslim ederken, Şeytan’ın egemenliğini parçaladı. Görünürdeki zayıflığına rağmen zaferi kazanan Mesih’ti. O’nun ölümü hiçe sayan sadakati Şeytan’ı ezdi geçti. Bu zaferin gerçekleştiği bir zamanda yaşayan bizler Baba’ya dua ediyoruz: bizi denemeye düşürme, Kötü’den kurtar. Mesih’in korumasında O’nun zaferinin sonuçlarını tatmamızı sağla.

DUA: Rab İsa, sana şükrederiz; çünkü tevazu, sevgi ve ümitte sadıksın. Baba’ya gidip bizleri akladığın için sana hamd ederiz. Sana şükürler olsun; çünkü Kutsal Ruh’un aracılılığıyla bizi kurbanının bereketiyle bereketledin ve sana iman ettiğimiz için bizi artık günahlı saymıyorsun. Kötü düşmanın bizi egemenliğine çekmemesi için bizi sevginde koru. Egemenliğinin gelip Baba adının tüm dünyada kutsanması için bizi Şeytan’dan kurtar.

SORU:

  1. Kutsal Ruh bu dünyada ne yapıyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 12:50 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)