Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 047 (Sifting out of the disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 2 - IŞIK KARANLIKTA PARLIYOR (Yuhanna 5:1 - 11:54)
B - İsa Celile’de Yaşam Ekmeği Olduğunu Duyuruyor (Yuhanna 6:1-71)

5. Öğrenciler Halkasının Arıtılması (Yuhanna 6:60-71)


YUHANNA 6:66-67
66 Bunun üzerine öğrencilerin birçoğu geri döndüler, artık O’nunla dolaşmaz oldular. 67 İsa o zaman Onikiler’e, “Siz de mi ayrılmak istiyorsunuz?” diye sordu.

Beş çörek ve iki balıkla beş bin kişinin doyurulması mucizesi, halkta büyük bir coşku yaratmıştı. Ama İsa bu coşkunun ardında yatan ve sonunda halkı kendisinden soğutan kirli düşünceleri açığa vurdu. O’nun amacı, ne yüzeysel bir coşku, ne de dünyalık bir gaye uğrunda destek kazanmaktı. Her insanın, kendisini kayıtsız şartsız tamamen O’na teslim ederek inanmasını, yeniden doğmasını arzuluyordu. Bu arada izleyicilerinin arasına Kudüs’teki Yahudi Yüksek Meclisi’nin casusları sızmış, halkı, “saptıran” adını verdikleri İsa’yı izlemeye devam etmeleri durumunda “aforoz”la tehdit ediyorlardı.

Böylece Kefernahum’da birçokları İsa’dan ayrıldı. Öyle ki, bir zamanlar O’nunla birlikte olan halk, O’na karşı tavır aldı. En sadık izleyicileri arasında bile kimileri Yahudilerin sultasından korktular, ölümüne bir bağlılığa hazır değildiler. İsa’nın imanını “aşırı” bul¬dular. Sonunda İsa’nın çevresinde çok küçük bir öğrenci halkası kaldı. İsa buğdayı çerden çöpten elemişti.

Tüm bunlardan önce Mesih, izleyicileri arasından, Yahudi budunlarının sayısı karşılığı oniki haberci seçmişti. Çoklarının kendisini terketmesinden sonra İsa, bu kez onların sadakatini sınayarak, “Siz de mi ayrılmak istiyorsunuz?” diye sordu. Bu soru onları güç bir durumda bırakmış, karar vermeye zorlamıştı. O günlerde, sıkıntı anında dostların sana aynı soruyu yöneltiyor. Belki sadakat göstererek onlara yardım edeceksin. Hangisi daha önemlidir; gelenek, duygu, mantık, güven mi, yoksa sonsuza dek İsa’ya bağlılık mı?

YUHANNA 6:68-69
68 Simun Petrus şu cevabı verdi: “Rab, biz kime gidelim? Sonsuz yaşamın sözleri sendedir. 69 İman ediyor ve biliyoruz ki, sen Tanrı’nın Kutsalı’sın.

Petrus, İsa’nın kendisi hakkındaki peygamberliğini doğrulayarak sağlam bir kaya olduğunu gösterdi. Çünkü o, diğer öğrencilerin yerine, “Rab, seni bırakıp nereye gidelim?” diye sordu. “Sonsuz yaşamın tek kaynağı sensin.” Kim bilir, belki Petrus İsa’nın her sözünü anlamıyordu ama o, bu Nasıralı insanın göksel Rab olduğunu, O’nun dudaklarından yaşam veren sözlerin çıktığını yüreğinin derininde hissetmiş, hemen iman etmişti. O, beş çörekle beş bin kişinin doyurulduğu mucizede ekmeği İsa’yla birlikte dağıtmıştı. Gölün dalgalarında boğulmakla yüzyüzeyken, İsa onun elinden tutmuştu. Petrus, Rabb’ini dünyada her varlıktan daha çok seviyordu. Sözleri yürekten ve samimiydi. Petrus İsa’yı seçti; çünkü önce İsa onu seçmişti.

Elçilerin öncüsü Petrus ünlü tanıklığını şöyle bitirdi: “İman ediyor ve biliyoruz.” Dikkat et değerli kardeşim, o, “Biliyor ve iman ediyoruz” demedi; çünkü yürek gözünü açan imandır. İsa’nın özünü bize açıklayan, aklımız değildir; imanımız aklımızı aydınlatır. Petrus ve diğer öğrenciler, İsa’ya iman edip gerçeği bilmeleri için yüreklerini aydınlatan Baba’nın Ruhu’na kendilerini teslim ettiler. O’nun gizli yüceliğini biraz daha yakından kavradılar. İsa’ya ilişkin her gerçek bilgi, Allah’ın doğrudan lütfudur.

Öğrencilerin İsa’ya imanı, bu imanın içeriği nasıldı? Rahiplik, krallık ve peygamberliğin tüm görevlerini sinesinde birleştiren, Kutsal Ruh’un doluluğunda aralarında sakin duran, tanrısal Mesih’e yürekten bağlandılar. O adından da anlaşıldığı gibi Meshedilmiş Olan’dı; çünkü Eski Antlaşma’da krallar, başrahipler ve peygamberler Kutsal Ruh’la meshedilirlerdi. Mesih’te ise göğün tüm güç ve bereketleri birleşmişti. O, her şeye gücü yeten Kral, insanlığı Yaratan’la barıştıran başrahip ve ölüleri diriltip yargılayacak Olan’dı. Petrus, imanla Mesih’in yüceliğini yakından gördü.

Öğrenciler hep birlikte iman edip Petrus’un ağzından şu büyük tanıklığı yaptılar: “Bu İsa Mesih, Allah’ın Kutsalı, Baba’nın öz Oğlu olup sıradan bir insan değildir. O, Allah’ın bütün sıfatlarına sahip gerçek Tanrı, Vaftizci Yahya’nın bildirdiği gibi, tek bir günah işlemeksizin ‘Tanrı Kuzusu’ olarak görevini tamamlamış Olan’dır.” Öğrenciler O’nu yürekten sevdiler, ama aynı zamanda kendisinden korktular da; çünkü O’nun varlığının Allah’ın varlığı olduğunu biliyorlardı ve Oğul’da Baba’yı görmüşlerdi. Allah’ın sevgi olduğunu dolaysız bir biçimde yaşamışlardı.

YUHANNA 6:70-71
70 İsa onlara şu karşılığı verdi: “Siz Onikileri seçen ben değil miyim? Aranızdan biri İblis’tir.” 71 Simun İskariyot’un oğlu Yahuda’dan söz ediyordu. Çünkü Yahuda, Onikiler’den biri olduğu halde, İsa’yı ele verecekti.

İsa öğrencilerinin tanıklığını reddetmedi, onların gelişen imanına sevindi. Ancak onların hepsinin aynı görüşte olmadığını da farketti. İçlerinden biri kendisine daha önceleri birkaç kez karşı koymuştu. Sonunda bu adamın yüreği öylesine katılaştı ki, İsa ona “şeytan” dedi. Öğrencilerin tümü seçilmiş insanlardı, onları İsa’ya Baba götürmüş, yüreklerini bereketle doldurmuştu. Ne var ki, onlar Allah’ın kendileri için belirlemiş olduğu bir plana ister istemez uymak zorunda olan kullar değillerdi. Kutsal Ruh’un sesine uyup uymamakta serbesttiler. Yahuda kendi seçimiyle yüreğini Allah’ın sesine kapayarak, şeytana teslim etti. Şeytanla arasında uyumlu bir ilişki kurdu. Birçokları İsa’yı terkettiğinde o, ikiyüzlülükle -imanlı biriymişçesine- İsa’dan ayrılmadı. Sonunda “yalan babası”nın oğlu olup ihanet aşamasına geldi. Petrus, İsa’nın Mesih olduğunu itiraf ederken, Yahuda O’nu, Yahudi Yüksek Kurulu’na teslim etmenin yolunu arıyordu.

Müjdeci Yuhanna bu bölümü, habercilerin gücüne ilişkin parlak ifadelerle bitirmek yerine, en sadık öğrenciler arasında bile bir hainin var olduğunu, ama İsa’nın, onu kovmak şöyle dursun, “belki tövbe eder” ümidiyle, sonuna dek ona sabrettiğini, adını bile başkalarının önünde anmadığını bildirerek noktaladı.

Değerli kardeşim, alçakgönüllülükle kendini sına. Allah’ın oğlu musun, yoksa şeytanın çocuğu mu? Kendini Kutsal Ruh’un dürtüsüne mi bırakıyorsun, yoksa şeytanla mı ahde giriyorsun? Dikkatli ol, yaşam amacın sapmasın. Rabb’in seni seviyor, O seni kurtardı. O’nun kurtarışını kabul etmezsen, kötü yollara sapacak, şeytanın boyunduruğundan kurtulamayacaksın. Mesih’e dön, O seni bekliyor.

DUA: Rab İsa Mesih, sen Allah’ın muzaffer, güçlü, sabırlı, kutsal ve merhametli olan Oğlu’sun. Günahlarımı bağışla. Kutsal bir yaşam sürüp huzurundan ayrılmamam, senin benzerliğine dönüşebilmem için beni ahdinde pekiştir. İmanda ve bilgide büyümeleri ve herkese senin tanıklığını vermeleri için tüm izleyicilerini kutsa. Allah’ın diri Oğlu Mesih, sadece sensin.

SORU:

  1. Petrus’un tanıklığı ne anlama geliyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 12:04 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)