Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":

Home -- Turkish -- John - 020 (Jesus' first miracle)

This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 1 - Tanrısal ışık parlıyor. (1:1 - 4:54)
B - Mesih Öğrencilerini Tövbe Ortamından “Düğün Sevinci”ne Çıkarıyor (Yuhanna 1:19 - 2:12)

4. İsa’nın Kana’daki Düğünde İlk Mucizesi (Yuhanna 2:1–12)


YUHANNA 2:1-10
1 Üçüncü gün Celile’nin Kana Köyü’nde bir düğün vardı. İsa’nın annesi oradaydı. 2 İsa ve öğrencileri de düğüne çağrılmışlardı. 3 Şarap tükenince, İsa’nın annesi O’na, “Şarapları kalmadı” dedi. 4 İsa, “Anne, benden ne istiyorsun? Benim saatim daha gelmedi” dedi. 5 Annesi hizmet edenlere, “Size ne derse onu yapın” dedi. 6 Yahudilerin geleneksel temizliği için oraya konmuş, her biri seksenle yüz yirmi litre alan altı taş küp vardı. 7 İsa hizmet edenlere, “Küpleri suyla doldurun” dedi. Küpleri ağızlarına kadar doldurdular. 8 Sonra hizmet edenlere, “Şimdi bundan alın, şölen başkanına götürün” dedi. Onlar da götürdüler. 9-10 Şölen başkanı, şaraba dönüşmüş suyu tattı. Bunun nereden geldiğini bilemedi, oysa suyu küpten alan hizmetkârlar biliyorlardı. Şölen başkanı güveyi çağırıp ona dedi ki, “Herkes önce iyi şarabı, çok içildikten sonra da kötüsünü sunar. Ama sen iyi şarabı şimdiye dek saklamışsın.

İsa, öğrencilerini Vaftizci’nin çevresindeki tövbe vadisinden, kendisiyle birlikte bir düğün sevincine katılmaları için derin Ürdün Vadisi’ne geçirerek Celile’nin dağına çıkarttı. Yaklaşık yüz kilometre süren bu yolculuk bize Eski ve Yeni Antlaşma arasındaki derin farkı gösteriyor. İmanlılar artık tutucu şeriatın gölgesinde değil, bir güneş gibi çevresini huzurla ışıtan İsa’nın huzurunda doğruluk sevincinde yaşıyorlardı. İsa Vaftizci gibi bir keşiş değildi; o nedenle tövbe vaizi Yahya’nın öğrencilerini alıp dünyalık bir şenliğe götürmesi, şaşılacak bir olaydı.

İsa öğrencilerine şarabı yasaklamadı. Çünkü O bize, insanı kirletenin ona giren şeyler değil, yüreğinden çıkan iğrenç düşünceler olduğunu öğretti. İsa aynı zamanda keşişliği, dervişliği de reddetmedi, ama bunun bir yarar sağlayamayacağını da vurgulamaktan geri kalmadı. Zira kalplerimizin kirliliği yeni bir yaratılışa, yeniden doğuma ihtiyaç duyar. İncil sadece sarhoşluğu, ayyaşlığı yasaklar.

İsa düğüne tek başına gelmedi, öğrencilerini de getirdi. Natanyel’in kendisi Kana Köyü’ndendi (2:21). Anlaşıldığına göre İsa’nın annesi güveyin yabancısıydı. Onlarla uzaktan akraba olması mümkündür. Yusuf’tan bu bağlamda asla söz edilmemesi, onun hayatta olmadığına işaret ediyor. Meryem, dul bir kadındı ve aileden sorumlu olan İsa’ydı.

İşte aralarındaki bu ilişkiden dolayı olsa gerek, Meryem O’ndan, akrabalarının ihtiyacını görmesini istedi. Oysa İsa, Ürdün Nehri’nden döndükten sonra, önceki İsa değildi artık. Vaftiz olana dek ailesinden sorumlu sıradan bir adamdı. Ama Kutsal Ruh, bundan böyle Allah’a hizmet etmesi için, O’nu dünyalık sorumluğundan alıkoymuştu. Bu andan itibaren, ilk öğrencileri O’nu Tanrı Kuzusu olarak izleyeceklerdi.

O’nun sevgi ve itaatini iyi tanıdığından Meryem oğluna güvenmekte devam etti. Güveni onu boş çıkarmadı, çok geçmeden İsa’nın elinden ilk mucize gerçekleşti. Mesih’in sevgisine iman, Allah’ın kolunu harekete geçirir. İşte bu imanda Meryem, evdeki hizmetçilere, İsa kendilerine her ne derse yapmalarını emretti. O’nun her hangi bir yolla düğün sahiplerine yardım edeceğinden emindi. Onun evdeki hizmetçilere bu buyruğu, tüm imanlıların ve kiliselerin şiarı oldu: O size ne derse yapın. Keşke bütün imanlılar Meryem’in bu sözünü kavrasalar! O, “Ben ne dersem yapın” değil, “Hepiniz, O’na itaat edin” dedi. İsa’nın sözüne itaat, büyük mucizeler gerçekleştirir.

Temizlik için kullanılan boş küplere altıyüz litre su dolduruldu. Bu da gösteriyor ki, düğüne katılanlar arınmak için bolca su kullanmışlardı. Ama şimdi onlar, Mesih’in huzurunda daha farklı bir arınmaya ihtiyaç duyuyorlardı. Kişi, Tanrı Kuzusu’nun düğününe ancak kusursuz bir arınmadan sonra katılabilir.

Ancak Mesih’in amacı o an, şenlíktekileri arındırmak değil, eğlenceye katılmaktı. İsa, temizlik suyunu yaratıcı gücüyle leziz bir şaraba dönüştürdü. Rabbimizin bu düğünde fani şarabı neden insanlara sunduğunu bilmiyoruz. Ama şunu biliyoruz ki, O’nun dökülen kanı, Tanrı Kuzusu’nun düğününe katılan tüm imanlıları arıtmaya yeter. Bu olay, Mesih imanlılarının sarhoş olup ayyaşlık yapabílecekleri anlamına gelmez. Çünkü Kutsal Ruh buna asla izin vermez. Eski Antlaşma insanları da ayyaşlığı bilmezlerdi. Ayetlerde geçen şarabın bolluğu, göğün son bulmayan sevincine katılabilmeleri için Mesih’in tanrısal gücü ve yetkisiyle tüm insanların günahlarını bağışladığını sembolize eder. Rabb’in Sofrası’nda hepimiz, Mesih’in bizlerle olduğuna delalet eden ekmek ve şarabı şükürle alıyor, Mesih’in sevincindeki yerimizle günahlardan bağışa kavuşuyoruz.

YUHANNA 2:11-12
11 İsa bu ilk mucizesini Celile’nin Kana Köyü’nde yaptı ve yüceliğini gösterdi. Öğrencileri de O’na iman ettiler. 12 Bundan sonra İsa, annesi, kardeşleri ve öğrencileri Kefernahum’a gidip orada birkaç gün kaldılar.

Öğrenciler Mesih’in yaratıcı gücünü, doğa üzerindeki yetkisini şaşkınlıkla gözlemlediler, O’nun Allah tarafından yollandığına iman ettiler. Onlar için şarap o kadar önemli değildi. Bu mucize, Mesih’in gücünü gösteren bir belirtiydi sadece. Böylece, onlar Mesih’e güven duydular. İman, büyümek için vakte, anlayış için ruhsal itaate muhtaçtır. Mesih’in işlerine bakar, sözleri hakkında derinden düşünürsen, iman etmesini öğrenebilirsin.

İsa ailesinden tam anlamıyla ayrıldı. Allah’a hizmet edebilmek için dünyalık görevlerinden koptu. Ama bu, O’nunla annesi ve kardeşleri arasındaki ilişkiyi ortadan kaldırmadı. Onlar kendiliğinden ayrılana kadar, bir süre annesi ve kardeşlerinin kendisine eşlik etmelerine izin verdi. İsa’nın kardeşleri Kana’daki mucizeye çok şaşırdılar. O’nunla birlikte Celile Gölü kıyısındaki Kefernahum kentine indiler. Öğrenciler ise, O’na sonuna dek iman ettiler.

DUA: Rab İsa Mesih, bizleri seninle birlikteliğin sevincinde kalmak üzere düğüne davet ettiğin için sana şükrederiz. Günahlarımızı bağışla, bizleri Kutsal Ruhu’nla doldur ki, seni izleyebilelim ve sen nasıl canını çokları uğrunda feda ettiysen, bizler de doğruluk ve sevgi ruhunda yaşayıp çevremize ışık olabilelim.

SORU

  1. İsa öğrencilerini neden düğüne götürdü?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 11:31 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)