Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 018 (The first six disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 1 - Tanrısal ışık parlıyor. (1:1 - 4:54)
B - Mesih Öğrencilerini Tövbe Ortamından “Düğün Sevinci”ne Çıkarıyor (Yuhanna 1:19 - 2:12)

3. İlk Altı Öğrenci (Yuhanna 1:35-51)


YUHANNA 1:43-46
43 Ertesi gün İsa, Celile’ye gitmeye karar verdi. Filipus’u bulup ona, “Ardımdan gel” dedi. 44 Filipus da Andreya ile Petrus’un kenti olan Beytsayda’dandı. 45 Filipus, Natanyel’i bularak ona, “Musa’nın Kutsal Yasa’da hakkında yazdığı, peygamberlerin de sözünü ettiği kişiyi, Yusuf’un oğlu Nasıralı İsa’yı bulduk” dedi. 46 Natanyel Filipus’a, “Nasıra’dan iyi bir şey çıkabilir mi?” diye sordu. Filipus, “Gel de gör” dedi.

Geçtiğimiz ayetlerde dört gün boyunca ardı ardına gerçekleşen olayları okuduk. İlk gün Kudüs’ten bir topluluk Vaftizci’nin yanına geldi. İkinci gün Yahya İsa’nın Tanrı Kuzusu olduğunu duyurdu. Üçüncü gün İsa ilk dört öğrenciyi kazandı. Dördüncü gün Mesih Filipus ve Natanyel’i öğrencilerinin halkasına çağırdı.

Filipus Mesih’e kendiliğinden gelmedi; onu Mesih aradı. Rabbimiz her insanı kişisel bir yolla diri imana yöneltir. Kuşkusuz Filipus daha önce Vaftizci’den “Mesih’in ortalarında durduğunu” duymuştu. İkinci gün Vaftizci’nin, “İşte Tanrı Kuzusu” diyerek İsa’yı göstermesi garibine gitmişti. Ama o, Rabb’e yaklaşmaya cesaret edemedi. Evet, gerçi O’nu tanımak istiyordu, ama kendisini Tanrı ile birlikte olmaya layık görmedi. Bunun üzerine İsa ona ilerledi, tedirginliğini yok ederek ona, “Kalk, ardım sıra gel” dedi.

İsa’nın kendisine insan seçme hakkı vardı. Zira onları yaratan, seven ve kurtulmalıklarını ödeyen bizzat kendisiydi. Mesih’i seçip kabul eden biz değiliz; çok daha önce bizi gören, arayan, bulan ve hizmetine çağıran, O’dur. Çağrısız hiç bir izleme, Mesih’in emri olmaksızın hiç bir hizmet doğru ya da yararlı değildir. Rabb’in Egemenliğine ayrılmadığı halde hizmette bulunmaya kalkışan kişi gerek kendisine, gerekse başkalarına zararda bulunur. Oysa Mesih’in sesini duyup, anında O’na itaat eden kişiyi bizzat Mesih esirger, destekler, sonsuza dek onun sorumluluğunu yüklenir.

Mesih tarafından çağrılmasının ardından Filipus, müjdelemeye ilk çıkanlardan biriydi. Gidip arkadaşı Natanyel’i aradı, buldu ve diğer öğrencilerin kardeşlerini müjdelemeleri gibi, ona kilisenin yüce tanıklığını yaptı: Mesih’i bulduk. “Mesih’i buldum” demedi; kendisini alçakgönüllükle diğerlerinin itirafına kattı. Görülüyor ki, Mesih, yanında kaldıkları süre zarfında öğrencilerine kendi yaşam öyküsünü anlatmış, kendisine Yusuf’un oğlu adını vermişti. Çünkü Yusuf O’nu oğul edinmiş, eğitmiş, büyütmüştü. Mesih genellikle Beytlehem’deki doğumundan bahsetmedi; çünkü bu, Beytlehem’de yeni bir kralın doğduğunu Mecusilerden haber alan Herodes’i harekete geçirebilirdi. O zamanlar öğrenciler de bundan habersizdiler.

Natanyel’in derin bir Tevrat bilgisi vardı, Musa ve peygamberlerin kitaplarını sıkça araştırmıştı. Mesih’e ilişkin peygamberlikleri çok iyi biliyordu. Gelecek Olan’ın, Beytlehem’de, Davut soyundan doğacağını, halkının kralı olacağını biliyordu. Ama Mesih’in kimsenin tanımadığı Celileli Yusuf’tan doğması, akıl alacak iş değildi. Dahası, Nasıra kaçakçılık, hırsızlık ve karışıklıklarıyla ün salmış bir yerdi. Oturanların Nasıra adını verdikleri bu yerden Kutsal Kitap bahsetmediği gibi, hakkında bir vaat de yoktu. Nasıra adını duyunca, Natanyel, orada, bundan birkaç yıl önce milliyetçilerin Roma idaresine karşı büyük bir ayaklanma çıkardıklarını, ama bu ayaklanmanın Romalılarca kanlı bir şekilde bastırıldığını hatırladı.

Oysa ne bu olaylar, ne de Kitap’a ilişkin gerçekler ilgilendiriyordu Filipus’u. Mesih’i bizzat gördüğünden dolayı sevinci büyüktü. Derin imanına dayanan coşkusu, Natanyel’in Kutsal Kitap’dan kaynaklanan kuşku ve direncini kırdı ona, “Gel de gör” dedi. İşte bu şiar, müjdelemede gerçeğe ulaştıran temel olmalıdır. İsa hakkında insanlarla boş tartışmalara girme, bunun yerine, kuşkusu olanları O’na davet et: gel de gör! Biz sana boş düşünceler değil, Rab olan kişiyi müjdeliyor, O’na tanıklık ediyoruz.

DUA: İsa Mesih, kalbimizi dolduran sevinç için sana teşekkür ederim, bizi, diğerlerini sana yönlendirmek için dostluğunun güzelliğine yönlendiriyor. İstekli bir şekilde sabırlı sevginle vaaz etmeyi, sahip olduğumuz bütün korkularımızı, ertelemelerimizi, utançlarımızı bağışlamayı senin adını açıkça ilan ederek yapabilelim.

SORU:

  1. İlk öğrenciler İsa'nın adını diğerlerine nasıl beyan ettiler?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 31, 2012, at 07:26 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)