Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Mark - 105 (The Angle in the Empty Tomb)
This page in: -- Arabic -- English -- Indonesian -- Tamil -- TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

MARKOS - İsa Kimdir?
Mesihin İncilinin Markos Göre Yorumu
BÖLÜM 9 - MESİH’İN DİRİLİŞİ (Markos 16:1-20)

2. BOŞ KABİRDE MELEĞİN MÜJDESİ (Markos 16:5-8)


Markos 16:5-8
5 Mezara girip sağ tarafta, beyaz kaftan giyinmiş genç bir adamın oturduğunu görünce çok şaşırdılar.
6 Adam onlara, "Şaşırmayın!" dedi. "Çarmıha gerilen Nasıralı İsa'yı arıyorsunuz. O dirildi, burada yok. İşte O'nu yatırdıkları yer. 7 Şimdi öğrencilerine ve Petrus'a gidip şöyle deyin: 'İsa sizden önce Celile'ye gidiyor. Size bildirdiği gibi, kendisini orada göreceksiniz."
8 Kadınlar mezardan çıkıp kaçtılar. Onları bir titreme, bir şaşkınlık almıştı. Korkularından kimseye bir şey söylemediler.

Kadınlar açık olan karanlık kabre yaklaşıp korkuyla içine girdiler. Kokmaya yüz tutmuş bir cesetle karşılaşacaklarını sanıyorlardı. Gün ışığından kopup kabrin karanlığına ayak bastıklarında İsa’nın kefenlenmiş cesedini göremediler. Mezarın bir köşesinde beyaz bir giysiye bürünmüş, kendisinden güç ve ışık fışkıran bir genç durmuş onlara bakıyordu. Hayalet gördüklerini sanıp dehşete kapıldılar.

Bu haberci Allah’ın meleğiydi. Yalnızca onlara görünmekle kalmadı, konuşarak korkudan adeta taçlaşmış bu kadınlara müjdeyi iletti. Yavaş yavaş korkulan geçti. İsa’nın doğduğu gece melek bu olağanüstü haberle çobanları gene böyle teskin etmişti.

Meleğin sakinleştirici sözleri, kadınların akıllarından geçeni bildiğini gösterir. Nasıralı İsa’nın çarmıhta gerçekten öldüğünü, ama dirildiğini, artık O’nun simgesinin çarmıh olduğunu haber verdi onlara.

Zafer Çarmıha Gerilen’indir, çünkü O çarmıhında Allah’ın gazabını söndürdü, insanların günahlarını affederek şeytanın denemelerini bozguna uğrattı. Bu yüzden Mesih, ölümün galibidir de. Zaman, mekân kavramlarını, madde yasalarını hiçe sayarak ölüm beldesini terk eden Kurtarıcı sonsuzluğa adım attı.

Kötülüğü tanımayan, yaşamında bir kez bile günah işlememiş olan İsa’yı ölümünün tutmasına imkân yoktu. Peygamberlerin tümü öldü, çünkü onların hepsi günahlıydı.

Ama biz İsa’nın çarmıhta gerçekten öldüğünü söylüyorsak, bu ölümün O’nun değil, bizim günahlarımızdan ötürü meydana geldiğini anlatmak istiyoruz. Ölümü bize yaşamı getirdi. Boş mezardaki melek İsa’nın dirilişine tanık olan ilk şahitti.

Önceden tasavvuru bile imkânsız gerçek çimdi tüm çıplaklığıyla karşılarındaydı: İsa kabirde yoktu. Hayret ve korku içindeki kadınları melek, İsa’nın yatırıldığı köşeye götürdü. Orada İsa’nın cesedine ait sargı ve kumaşları gördüler. Her şey yerli yerindeydi. O’nun başına sardıkları mendil de bir tarafta sarili durmaktaydı. Tüm bunlar dirilişin son derece sakin bir ortamda gerçekleştiğinin belirtileriydi.

Sonra melek onlara Rab’bin Göksel Babasına daha çıkmadığını, henüz yeryüzünde olduğunu, büyük hizmetler gerçekleştirdiği Galile’ye onlardan önce varacağını bildirdi.

Böylece onlar Fısıh bayramının ilk müjdecileri oldular. Her şeyi bildiğini iddia edip böbürlenen erkeklerin övünmelerine bir son vermek için melek, kadınları öğrencilere ve Petrus’a gönderdi, yüce dirilişi onlara haber vermelerini istedi.

Fakat tanık oldukları bu alışılagelmemiş olay kadınların anlayış gücünü aşan nitelikteydi. Bir gerçekten emindiler: “Kabirde ceset yoktu. “Karşılarına kendileriyle konuşan bir genç çıkmıştı. Çarmıha Gerilen dirilmişti ve vaat ettiği gibi hepsinden önce Celile’ye varacaktı.

Dua: Kutsal Rab, sen dirisin. Diğer din kurucuları gibi mezarında kalmadın, bedenin dağılıp çürümedi. Günahsız olduğun için zafer içinde dirildin. Bizim için öldün, aklanmamız için dirildin. Sen Çarmıha Gerilen’e Diri Olan’a tapınırız. Şu günlerde de tövbe edip senin yüceliğine iman edebilmeleri için insanlara, seni gereği gibi tanıyabilmeleri gücünü bağışla. Yaşamımızın her anında, sonsuza dek seni izleyebilmemiz için yardım et bize. Amin.

Soru 22: Melek, kadınlara neler bildirdi?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 30, 2013, at 10:51 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)