Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Mark - 104 (The Stone At the Door of the Tomb)
This page in: -- Arabic -- English -- Indonesian -- Tamil -- TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

MARKOS - İsa Kimdir?
Mesihin İncilinin Markos Göre Yorumu
BÖLÜM 9 - MESİH’İN DİRİLİŞİ (Markos 16:1-20)

1. KABRİN ÖNÜNDEKİ KAYA VE KADINLARIN ŞAŞKINLIĞI (Markos 16:1-4)


Markos 16:1-4
1 Şabat Günü geçince, Mecdelli Meryem, Yakup'un annesi Meryem ve Salome gidip İsa'nın cesedine sürmek üzere baharat satın aldılar. 2 Haftanın ilk günü sabah çok erkenden, güneşin doğuşuyla birlikte mezara gittiler. 3 Aralarında, "Mezarın girişindeki taşı bizim için kim yana yuvarlayacak?" diye konuşuyorlardı.
4 Başlarını kaldırıp bakınca, o kocaman taşın yana yuvarlanmış olduğunu gördüler.

Sebt (Cumartesi) günü Yahudiler için genel dinlenme günüdür. Allah’la yapılan Antlaşmayı simgeleyen bu günde çalışan kişinin yaptığı her iç Allah’a küfür sayılırdı. İsa da bu Eski Antlaşma düzenine uydu, dünyayı kurtarış hizmetinin yedinci gününde dinlendi. Nitekim Allah da yaradılışın yedinci gününde istirahat etmişti. (Yaratılış 2:3)

İsa’nın öğrencileriyse, umutsuzluk ve çaresizlik içindeydiler. Yüce Öğretmen’in ardından gittikleri için halkın arasından çıkarılıp idam edileceklerini düşünüyorlardı. Yahudilerden korkularına evlerine kapandılar.

Cumartesi gününe özgü kurallara kadınlar da uymak zorunda olduklarını hissettiler. Haftanın ilk gününe kadar beklediler. O gün sabah erkenden çarşıya gittiler, değerli yağ ve kokular satın aldılar, ellerinde avuçlarındakini Kutsal’ı son kez onurlandırmak için feda ettiler. Öğretmenlerini, tanrısal peygamberi esir alan ölüm, akıllarını başlarından almıştı.

Haftanın ilk günü sabah erkenden yola dökülen bu kadınlar, Cuma günü çarmıhın yanından ayrılmayanların ta kendileriydi. Kentin, bekçilerin korumasındaki kapısından çıkıp daha güneş doğmadan kabre vardılar.

Kabrin kapısına yuvarlanmış, üzerinde Roma idaresinin mührü bulunan taşı nasıl yerinden kımıldatabileceklerini düşünüyorlardı. Hep birlikte bile onu yerinden oynatmaları imkânsızdı. Bizler de böyle çoğu kez kendimizi, çözümünü “imkânsız" gördüğümüz zor sorunların karşısında buluruz arada sırada.

Ama mezara ulaştıklarında o ağır, kocaman taşın yuvarlanmış olduğunu gördüler. Şefkat sahibi Allah onların iniltisine kulak vermiş, İsa’ya giden yolu açması için bir meleğini göndermişti. Dindar kişilerin zayıf imanlarını Allah zaman zaman onların dualarına böyle ansızın cevap vererek güçlendirir.

Kadınlar gerçekleşen büyük olaydan habersizdiler. Allah’ın yaşamına henüz tanık olmamışlardı. İsa’ya hizmet etmek arzusundaydılar.

Her zaman Allah’ı arayan, bu yolda türlü eza ve cefalara dayanan sadık insanlara rastlanır. Onlar Allah’ın dünyamıza geldiğini, Kutsal Ruh’uyla şu anda aramızda olduğunu bilmiyorlar. Anlayış güçleri, çabaları sınırlı, ama Allah’ın mükemmel kayrası sonsuza dek galiptir.

Dua: Kutsal Allah’ım, kadınların sıkıntılarını görüp çabalarını kutsadığın için sana şükrederiz. Dünyalık sıkıntılarımızı hoş gör. Daha bizler ölüm vadisindeyken sen acıyarak bize zaferi getirdin. Bize ruhsal görüm yeteneği bağışla, ağır ölüm kayalarını dostlarımızın, çevremizdeki insanların yüreklerinden de yuvarla. Amin.

Soru 21: Kabrin kapısından yuvarlanan ağır kaya neyi ifade ediyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 30, 2013, at 10:51 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)