Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Mark - 064 (Jesus’ Entry into Jerusalem)
This page in: -- Arabic -- English -- Indonesian -- Tamil -- TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

MARKOS - İsa Kimdir?
Mesihin İncilinin Markos Göre Yorumu
BÖLÜM 6 MESİH’İN KUDÜS’E GİRİŞİ VE SON İŞLERİ (Markos 10:46 - 12:44)

2. İSA’NIN KUDÜS’E GİRİŞİ (Markos 11:1-10)


Markos 11:1-10
1 Yeruşalim'e yaklaşıp Zeytin Dağı'nın yamacındaki Beytfaci ile Beytanya'ya geldiklerinde İsa iki öğrencisini önden gönderdi. Onlara, 2 "Karşınızdaki köye gidin" dedi, "Köye girer girmez, üzerine daha hiç kimsenin binmediği, bağlı duran bir sıpa bulacaksınız. Onu çözüp bana getirin. 3 Biri size, 'Bunu niye yapıyorsunuz?' derse, 'Rab'bin ona ihtiyacı var, hemen geri gönderecek' dersiniz."
4 Gittiler ve yol üzerinde, bir evin sokak kapısının yanında bağlı buldukları sıpayı çözdüler. 5 Orada duranlardan bazıları, "Sıpayı ne diye çözüyorsunuz?" dediler.
6 Öğrenciler İsa'nın kendilerine söylediklerini tekrarlayınca, adamlar onları rahat bıraktı. 7 Sıpayı İsa'ya getirip üzerine kendi giysilerini yaydılar. İsa sıpaya bindi. 8 Birçokları giysilerini, bazıları da çevredeki ağaçlardan kestikleri dalları yola serdiler. 9 Önden gidenler ve arkadan gelenler şöyle bağırıyorlardı: "Hozana! Rab'bin adıyla gelene övgüler olsun! 10 Atamız Davut'un yaklaşan egemenliği kutlu olsun! En yücelerde hozana!"

Mesih’in gözlerini açmasından sonra Bartimay O’nun Kudüs’e girişinin ne anlam taşıdığını kavradı. Yahudi önderlerinin etraftaki casuslara rağmen Nasıralı İsa’nın gerçek kral, vaat edilmiş Davut Oğlu Mesih olduğunu itiraf etti.

Garip, İsa bu lakabı reddetmek yerine yetkisine tanıklıkta bulunanı kendisinin Mesih olduğunu kanıtlarcasına iyileştirdi. Böylelikle O hem öğrencilerinde, hem de halkta umut dalgalarını harekete geçirdi. Herkes Allah’ın zaferinde pay sahibi olmak istiyordu. İsa ile birlikte Kudüs’ün adeta bir taç gibi tepesine kurulduğu kıraç dağlara çıktılar.

Daha İsa Zeytin dağının son eteğini geçmeden Zekarya peygamberin ön bildirisi gerçekleşti. Evet, Mesih ne soylu bir savaş atının üzerinde ne de “başkenti” fethetmek üzere üslerinden kopmuş tepeden tırnağa silahlı birlikler eşliğinde ilerleyen amansız bir ordunun komutanı olarak gelmişti. Tam tersi, bir eşeğe binmişti ve bu hayvan bile kendisine ait değildi. Rab onu dostlarının birinden ödünç olarak almıştı. Allah’ın Oğlu’nun semeri dahi yoktu. Dostları elbiselerini hayvanın sırtına koydular. O böylesi bir alçak gönüllükle Barış Kenti’ne girdi. Kendisine eşlik eden “alay” herhangi bir tehlike oluşturmadığından Roma askerleri geçmelerine engel olmadı. Dahası O’nunla birlikte olanlar tıpkı dini bayramlarda olduğu gibi yüksek sesle Allah’ı yüceltiyorlardı.

Halkı Allah’la barıştırmak için tapınağa girdiği sırada Başkâhine yöneltilen duayla O’nu övdüler. Halk ta O’nu taç töreni sırasında krala söylenen övgülerle karşıladı.

Mesih, bizi Allah’la nihai olarak barıştıran gerçek Başkâhindir. O bugün yüreklerimizde kendi Esenlik Egemenliğini kuran kralların kralıdır. Rabbin yolunun senin de yüreğine, evine, köyüne ya da kentine ulaşmasını istemez misin? Tanrısal kral İsa’nın kabul edildiği yerde daha önce Kutsal Ruh tarafından kral-peygamber Davud’a duyurulan sonsuz esenlik devrinin başlaması büyük bir sırdır.

Sevecen Mesih’in gelişine coşkuyla seviniyor musun? Çünkü O aynı anda hem kral, hem de Allah Kuzusu olarak geldi. Kötü dünyamızın bağrında Allah’ın Egemenliğinin, o yoksul Kralın izleyicilerinin yüreğinde kendisini gösterdiğini kavradın mı? Çevrende O’nun yolunu nasıl hazırlayacaksın?

Dua: Rab İsa, sen Davut Oğlu tanrısal kralsın. Sende zerre kadar kusur ya da hile yoktur. Kutsallık, adalet, yumuşaklık, sabır, kayra ve sevgi en yüce ifadelerini sende buldu. Bizleri Egemenliğine kabul et, seni izleyebilmemiz için kalp gözümüzü aç ki, evrenin odak noktasını oluşturduğunu biran olsun aklımızdan çıkarmayalım. Seni sevinç çığlıklarıyla karşılayıp sevgiye dayanan ilkelerini sevinçle yerine getirmeleri için insanlara uyanış ver. Amin.

Soru 17: Roma askerleri İsa’nın Kudüs’e girmesine neden engel olamadılar?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 30, 2013, at 10:25 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)