Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Mark - 018 (Argument About the Sabbath)
This page in: -- Arabic -- English -- Indonesian -- Tamil -- TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

MARKOS - İsa Kimdir?
Mesihin İncilinin Markos Göre Yorumu
BÖLÜM 3 - İSA’NIN TEVRAT BİLGİNLERİ VE ŞERİAT SAVUNUCULARI İLE ÇATIŞMASI (Markos 2:1 - 3:6)

4. "Şabat" (Cumartesi) Kutsanması hakkında bir tartışma (Markos 2:23-28)


Markos 2:23-28
23 Bir Şabat Günü İsa ekinler arasından geçiyordu. Öğrencileri yolda giderken başakları koparmaya başladılar. 24 Ferisiler İsa'ya, "Bak, Şabat Günü yasak olanı neden yapıyorlar?" dediler.
25 İsa onlara, "Davut'la yanındakiler aç ve muhtaç kalınca Davut'un ne yaptığını hiç okumadınız mı?" diye sordu. 26 "Başkâhin Aviyatar'ın zamanında Davut, Tanrı'nın evine girdi, kâhinlerden başkasının yemesi yasak olan adak ekmeklerini yedi ve yanındakilere de verdi." 27 Sonra onlara, "İnsan Şabat Günü için değil, Şabat Günü insan için yaratıldı" dedi. 28 "Bu nedenle İnsanoğlu Şabat Günü'nün de Rabbi'dir."

Eski antlaşma çağında Cumartesi günüyle ilgili buyruğu tutmayan kişi ölümü hak ederdi. Zira bugün Allah tarafından kutsanmış ve sadece ibadete ayrılmıştı. İmanlılar o gün her türlü işten ellerini çekmek zorundaydılar.

Mesih’in kendisi de Cumartesi gününü gerçek ruhsal anlamıyla korudu, Cumartesi mezarında dinlendi ve Pazar günü dirildi.

Fakat Ferisiler Şabat’tan, sevgiden yoksun kupkuru bir yasa yaratmışlardı. İnsanlar bu günün kölesi, yapılması gereken ibadetleri yerine getirmekten öte görevi olmayan araçlara dönüşmüşlerdi.

Yobaz din adamları Cumartesi günü lamba yakmayı bile yasaklamış, ateş yakmayı yasaklanmış bir tür iş olarak görmüşlerdi. Cumartesi günü ne pişirilmiş ne de ısıtılmış yemek yiyebilirlerdi. Tarlada öğrencilerinin başakları koparmalarını bu yüzden o gün asla yapılmaması gereken bir eylem, dolayısıyla günah olarak nitelediler.

Şeriatı bilen bilge İsa onlara insanın, şeriatın buyruk ve emirlerini yerine getirmek için yaratılmadığını, tam tersine şeriatın insan yaşamını düzenlemek için indirildiğini açıkladı. Nitekim Davut ve arkadaşları tapınağın kutsal bölümüne girip yenmesi rahiplerden başkasına yasak olan ekmeklerden yemişti. Ne Davut ne de arkadaşları açlıktan ölmeyi göze alabilirlerdi. Allah bundan ötürü Davud’u cezalandırmadı, çünkü insan canı O’nun katında dinsel buyruklarından daha önemlidir.

Rab İsa bu örnekle ne Şabat gününü, ne de bir başka günün insanı kurtarabileceğini, bunun tek yolunun Allah’ın karşılıksız lütfuna iman etmek olduğunu öğretti. Dinsel buyrukları yerine getirmekle cennete gireceğini sanan kişi henüz kirli ruhunu anlamamış, Allah’ın herkesi sevdiğinden habersiz biridir.

Bu nedenle Mesih yeni antlaşma döneminin imanlılarından belirli gün ve aylarını değil, doğrudan kendilerini kutsamalarını istedi. Onların yaşam biçimi kutsal olunca, günleri de aynı kutsallıktan payını alacaktı. Evet, gerçek Mesih’in imanlıları yaşamlarının her gününü kendilerini kutsayan Rab’bin huzurunda sevinçle geçirir, sayısız zorluk ve sıkıntılara karşın dünya üzerindeki geçici hayatlarını bir bayram şenliğine dönüştürürler.

Eski şeriattan bizi kesin olarak kurtaran Mesih içimize yeni bir şeriat yerleştirdi. Bu O’nun sonsuz egemenliğinin payı olarak nitelenen Kutsal Ruh’un ilkeleridir.

Kendisini “Şabat’ın Rab’bi” olarak nitelemekle Mesih, şeriata yeni bir yorum getirmeye hak ve yetki sahibi tanrısal yasa koyucu olduğunu dile getirdi. Mesih Şabat gününü kaldırmadı, onu daha da mükemmelleştirdi. O’nun ruhunun yüreklere yerleşmesiyle haftanın tüm günleri artık Şabat’tı.

Bu ruh Mesih inancının ilk imanlılarına artık şabat gününe ayrı bir anlam vermemeleri, dinlenme günü olarak ise yeni dönemin sembolü, ölümün yenildiğini simgeleyen Rab’bin dirildiği gün olan Pazar’ı seçmeleri gerektiğini öğretti. Bu nedenle, “Cumartesi günü mü kutsanmalı, yoksa Pazar günü mü” sorusunu yöneltmeye hakkımız yoktur. Ama kendimize, kutsal, özgür ve Allah’ın ruhundan yaratılmış imanlılar mıyız, yoksa halâ şeriatın ve günahın kölesi miyiz sorusunu sorabiliriz.

Dua: Baba, sana şükürler olsun. Oğlun bizi şeriat ruhuna kirlilikten kurtarıp senin sonsuz sevgine, yepyeni bir yaratılışa ulaştırdı, bize senin lütfunla kalp huzuru bağışladı. Sevgiden yoksun şeriat ruhuna tekrar yakalanmamamız için bizi koru. Nasıl sen ve Oğlun yitik canları kurtarıyorsanız, bizlerin de her gün senin lütfunu gösteren işler yapmamızı sağla. Amin.

Soru 20: Yahudilerle Mesih arasında baş gösteren “Şabat” gününe ilişkin tartışmanın sebebi nedir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 30, 2013, at 09:55 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)